Costabex

Ohranjanje zdravega ravnovesja med študijem in počitkom je ključnega pomena za študente na izmenjavi, ki se morda soočajo z novimi izzivi, kot je prilagajanje na drugačno kulturo, jezik in akademski sistem. Tukaj je nekaj nasvetov za doseganje ravnovesja:

  1. Postavite si jasne cilje za svoj program izmenjave: preden odidete, premislite, kaj želite doseči med izmenjavo. To vam bo pomagalo določiti prioritete svojega časa in upravljati delovno obremenitev.
  2. Vzpostavite rutino: redna rutina vam lahko pomaga ostati organiziran in učinkovito upravljati svoj čas. Poskusite določiti določen čas za učenje, počitek in raziskovanje mesta gostitelja.
  3. Motivacija: . Če imate za jutri dolg seznam nalog, vzemite najlažjega in ga opravite. Občutek dosežka deluje kot odlična spodbuda za motivacijo. Ko boste svojo najbolj nezaželeno nalogo umaknili s seznama, se vam bo vse drugo zdelo lažje in tudi naloga, ki ste jo opravili, po opravljeni ne bo več tako strašljiva. 

Če morate napisati velik članek ali morate posvetiti veliko ur študiju, bo morda strašljivo celo začeti. Ena vaja lahko olajša situacijo: dajte si le 15 minut časa za to (na primer 15 minut za branje zapiskov ali knjige, 15 minut za reševanje matematičnih nalog). Zdi se, da samo 15-minutno delo ni tako strašno, zato se boste lažje prepričali, da začnete študirati. V teh 15 minutah »ogrevanja« človek običajno zraste nekaj radovednosti in zanimanja, ki mu pomaga pri nadaljnjem učenju.

  1. Vzemite si odmore: ne poskušajte narediti vsega naenkrat! Odmori vam pomagajo, da se napolnite in se s svežo energijo vrnete k študiju.
  2. Vadite samooskrbo: biti v tujini je lahko preobremenjeno, zato je pomembno, da poskrbite zase. Telovadite, dobro jejte in dovolj spite. Ne bojte se poiskati pomoči, če se počutite preobremenjeni ali domotožje.
  3. Ne bodite prestrogi do sebe: normalno je, da med izmenjavo čutite stres ali domotožje. Ne pozabite, da ste na novem mestu in da je v redu delati napake. Bodite prijazni do sebe in poiščite podporo, če jo potrebujete.
  4. Nagrada: pomislite na nekaj lepega, s čimer se lahko nagradite po opravljeni nalogi. Lahko je to okusen mafin, sprehod, ko sije sonce, telefonski klic s sestrično ali dobesedno karkoli, kar vam prinaša veselje. Dovolite si občutiti užitek, ko opravite težko nalogo, in naslednjič se bodo vaši možgani spomnili, da je vredno.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko ohranili zdravo ravnovesje med učenjem in počitkom ter kar najbolje izkoristili svoj program izmenjave.