Costabex

Nakvynės paieška gali būti vienas iš sunkiausių pasirengimo mainų programai aspektų. Štai ką turėtumėte pasitikrinti ir turėti omenyje planuodami viešnagę užsienyje:

Ar jūsų priimantis universitetas siūlo apgyvendinimą? 

Gyvenimas studentų bendrabutyje dažnai yra patogiausias ir ekonomiškiausias pasirinkimas, tačiau kai kuriuose universitetuose vietų skaičius ribotas. Pasitarkite su priimančiuoju universitetu!

Apgalvokite savo galimybes: peržiūrėkite įvairius apgyvendinimo tipus jūsų priimančiame mieste ir palyginkite kainas, vietas ir patogumus. Prieš nuspręsdami kur gyventi, įvertinkite savo biudžetą ir asmeninius poreikius.

Vieta. Studentams dažnai tenka priimti sunkų sprendimą – gyventi studentų miestelyje ar kitoje miesto dalyje, pavyzdžiui, miesto centre. Jei kaina ir gyvenimo sąlygos panašios, abu variantai puikūs. Jūs turite nuspręsti, kur labiau patinka – gyventi kartu su visais studentais ar lengvai ir greitai pasiekti pramogas mieste. 

Svarbu! Dar kartą patikrinkite paskaitų vietą. Kai kurie universitetai turi kelis padalinius skirtingose vietose, todėl turėtumėte tiksliai žinoti, kur vyks paskaitos ir ar ten yra siūlomi bendrabučiai.

Vieni ar su kambario draugais? Mes visi esame skirtingi ir visi skirtingai žiūrime į privatumą. Kai kurie studentai nori gyventi vieni, o kiti neprieštarauja dalytis kambariu ar butu su žmonėmis, kurių anksčiau nebuvo sutikę.

Studijuojant užsienyje gyvenimas su žmogumi iš kitos šalies dažnai yra visos patirties akcentas, todėl labai rekomenduojame! Ypač studentams, kuriems sunku susidraugauti kitomis aplinkybėmis arba studijas pradedantiems vėliau nei visi kiti – tai greitas būdas integruotis ir susipažinti su naujais žmonėmis! Jei gyvenimas su kitais jums neatrodo patrauklus, galite paieškoti vienviečio kambario su bendromis patalpomis.

Būsto tipas. Jei gyventi studentų bendrabutyje nėra galimybės, kitos vietos paieška gali būti tikras iššūkis. Tačiau viskas įmanoma. Štai keli patarimai:

  • Privatūs bendrabučiai. Jei universitetas nesiūlo apgyvendinimo, mieste visada gali būti privačių bendrabučių, dažnai už priimtiną kainą. Patikrinkite juos!
  • Bendruomeniški būstai (co-living). Tokio tipo būstai tampa vis populiaresni. Jie dažnai siūlo kambarius už didesnę kainą, bet su dideliu paslaugų ir patogumų asortimentu. Bendros erdvės sutelktos į bendruomenės jausmą, todėl ten tikrai nesijaustumėte vieni. 
  • Kambarys nuomojamame bute. Buto nuoma tik sau paprastai yra brangi, todėl galite apsvarstyti galimybę apsigyventi su kitais studentais – ieškokite didesnio buto su daugiau kambarių. Susirasti privatų butą yra turbūt pati sudėtingiausia patirtis, tačiau jei susiruošėte, nepamirškite – neperveskite jokio užstato prieš patikrindami vietą asmeniškai (arba susiraskite ką nors kitą, kuris tai patikrins už jus) ir saugokitės, kad nebūtumėte apgauti!

Kaina. Kai reikia planuoti biudžetą, pigiausias pasirinkimas paprastai yra gyventi studentų bendrabutyje. Tačiau tai ne visada įmanoma – ne visi universitetai turi studentų bendrabučius ar pakankamai kambarių. Tokiu atveju turėsite patikrinti kitus būsto variantus ir rasti pigiausią, pvz., dalytis butu su kitais studentais.

Skirkite laiko įvertinti savo poreikius ir nuodugniai išnagrinėkite visas būsto galimybes, kurias gali pasiūlyti jūsų priimančiojo universiteto miestas.  

Norėdami jums padėti, taip pat surinkome naudingų patarimų iš studentų, kurie anksčiau studijavo užsienyje:

2. Accommodation
  1. Jei jums sunku rasti nakvynę, paprašykite savo Erasmus+ koordinatoriaus iš priimančiosios institucijos jums padėti. Erasmus+ chartija užtikrina, kad visos aukštojo mokslo institucijos remtų savo dalyvius. 
  2. Jei jūsų priimančiame universitete nėra studentų bendrabučių, pasidomėkite kitų miesto universitetų ar kolegijų būstais – kartais jie priima studentus iš kitų įstaigų. 
  3. Jeigu ieškote privataus būsto (butų, studijos tipo apartamentų ir pan.), nebijokite pasinaudoti nekilnojamojo turto agentūros paslaugomis. Jie prašys paslaugos mokesčio, bet taip pat apsaugos jus nuo sukčių. 
  4. Patikrinkite studentų, kurie ankščiau vyko studijuoti į jūsų pasirinktą miestą, mobilumo ataskaitas. Galite rasti naudingų patarimų ir svetainių, kaip ieškoti nakvynės. 
  5. Socialiniuose tinkluose paieškokite grupių, pavadintų „Studentai X mieste“ arba „Būstas X mieste“.


Naudingos nuorodos:

Pasitikrinkite ESN partnerius, kad gautumėte nuolaidų būstui: https://www.esn.org/partners 

Erasmus būstas Čekijos Respublikoje: http://erasmus-databaze.naep.cz/modules/erasmus/